Lees hier regelmatig een nieuwe blog!

blog

 


BlogsCardio Training een perfecte vitaliteit Boost

Cardio

Waarom iedereen aan cardiotraining zou moeten doen

Oneindig rennen op een loopband, steppen op je plek en fietsen zonder eindbestemming. Vraag mensen naar hun favoriete workout en de kans dat je “cardio” hoort is vrij klein. Er hangt vaak een wat negatieve of saaie sfeer rond deze training en dat is totaal onterecht naar onze mening.
Wij vertellen jou graag alles over de voordelen van cardio training en waarom je er nú mee moet beginnen.


Wat is cardio?

Cardio is eigenlijk een korte naam voor “cardiovasculaire training”. Dit is een training waarbij de focus ligt op het verhogen van de hartslag, om vervolgens een constante hartslag vast te houden. De ademhaling gaat ook omhoog en hiermee train je jouw uithoudingsvermogen. Met cardio training werk je aan:

De versterking van het hart. Door cardiotraining wordt het hart krachtiger en soepeler. Hierdoor kan het meer bloed rondpompen. Ook verklein je de kans op een hart aanval.

De versterking van de longen. Je longventilatie en longinhoud verbeteren sterk door cardio. De kans op longontstekingen neemt af en astmapatienten hebben minder snel een astma aanval als ze regelmatig aan conditietraining doen.

Het verlagen van de kans op hart- en vaatziekten. Regelmatige cardiotraining verlaagd de bloeddruk en kan er zelfs voor zorgen dat medicijnen niet meer nodig zijn. Ook de kans op andere hartaandoeningen verlaagd flink.

Je algehele conditie. Door het hebben van een algehele goede conditie is je lichaam veel beter in staat virussen en ziektes te overwinnen. Gebleken is dat mensen die twintig minuten per dag hun conditie trainen voorafgaand aan een openhartoperatie, de helft minder kans hebben op een longontsteking.

Vetverbranding. Hier zijn altijd veel discussies over. Is cardio beter om vet te verbranden, of krachttraining? Eigenlijk moet je het zo zien: met cardiotraining verbrandt je op dát moment, met krachttraining verbrandt je op langere termijn omdat je meer spiermassa creëert. De beste tip is dus: combineer beiden voor optimale effectiviteit!

Veel mensen zien cardio nog steeds als een korte opwarming voor krachttraining maar het is dus veel meer dan dat. Het is dus een goed idee om je cardio moment bewust in te plannen in je workout schema.
Welke oefeningen vallen onder cardio?

Onder Cardio vallen alle oefeningen die er voor zorgen dat je hartslag flink omhoog gaat. Denk aan fietsen, hardlopen, traplopen of trainen op de crosstrainer. Maar ook een aantal groepslessen zijn ingericht op o.a. het werken aan je conditie. Voorbeelden daarvan zijn:

• HIIT training (hier worden oefeningen in hoge intensiteit afgewisseld)
• Spinning (fietsen op hoog tempo)
• Core Energy (hier wordt gewerkt aan het versterken van de core én aan cardio)
• Zumba (dansend je conditie verbeteren, wie wil dat nou niet)

Maar ook in lessen als BBB, 50+ Fit en Moveit wordt vaak een blokje besteed aan een cardio moment. Genoeg keuze dus!

“Cardio is voor iedereen. Ik geef Core Energy, een intensieve power les, maar ook de 50+ Fit waarin we vaak werken aan de conditie. Cardio is belangrijk voor alle leeftijden!”

                                                                                    - Stefany Ferreira


Hoevaak moet je aan cardio doen?

Maar hoevaak moet je dan zo’n cardiotraining doen om er profijt van te hebben? Uiteraard is het het beste om elke dag minimaal twintig minuten aan cardio te doen. Dat kan ook een stevige wandeling zijn, fietsen naar je werk of het nemen van de trap i.p.v. de lift.

Wil je actief cardio training in je sportschema verwerken naast je krachttraining, dan is 3 keer per week een goed idee. Wissel je cardio dagen af met je kracht training dagen, of combineer ze op dezelfde dag. Wees dan wel bewust van je doelen. Over het algemeen geldt:


Ligt je focus op conditie?
Doe dan eerst je cardiotraining en dan pas je krachttraining.

Ligt je focus op kracht en spiermassa? Start dan eerst met je krachttraining en sluit af met cardio.

Kortom, cardio is voor iedereen en zeker iets dat je dagelijks in kunt plannen. Of je nu bewust naar een cardio les gaat (samen aan je conditie werken werkt motiverend en is enorm leuk!) of besluit vanaf nu naar je werk te fietsen i.p.v. met de auto te gaan, cardio is het waard! Je hart, longen en gehele lijf zullen je dankbaar zijn.


Geschreven door Romy Wennekes voor Healthclub Sportiv

Login

Wachtwoord kwijt?
Lidmaatschapstest
Vul in, en krijg vrijblijvend een passend voorstel

Meld je aan

Contactgegevens
Adresgegevens
Volgende stap
wijzig
IBAN
Naam rekeninghouder*
Abonnement
AccountgegevensBoek uw Kennismaking